دولت ترامپ برای فشار حداکثری بر ایران، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شرکتهای زیرمجموعه را وارد لیست تحریمها کرد که البته به معنای تحریم عمومی این صنعت نیست. همزمان دو نشانه از اثر محدود این اقدام بر صنعت پتروشیمی حکایت دارد. اولا کارشناسان تحقیقات بازار داخلی و خارجی معتقدند پتروشیمیها سال گذشته از تحریمها متاثر شدند و تحریمهای جدید بیشتر کاربرد نمایشی دارد..
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شرکتهای زیرمجموعه آن بهتنهایی ۴۰ درصد از تولیدات پتروشیمی و ۵۰ درصد از صادرات پتروشیمی ایران را در بر میگیرند.
همهساله موسسه ICIS شرکتهای شیمیایی و پتروشیمیایی جهان را بر اساس عملکرد مالی آنها رتبهبندی میکند و تمامی شرکتهای مطرح و فعال در صنعت پتروشیمی و شیمیایی جهان در این رده بندی مشارکت مینمایند. شاخصهای موثر بر این ردهبندی میزان فروش، سود عملیاتی، سود خالص، دارایی ها، هزینههای تحقیق و توسعه و هزینههای سرمایهای و نیرویانسانی میباشد.
در سه سال گذشته شرکت آلمانی BASF در رتبه اول این شرکتها قرار داشته و شرکتهای نامداری همچون ساینوپک چین، اگزون موبیل آمریکا، داو کمیکال و سابیک جزو پنج شرکت برتر این لیست قرار دارند.
از میان شرکتهای ایرانی نیز شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، شرکت نفت و گاز پارسیان و شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز تامین در این رده بندی شرکت داده شده و شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس به عنوان بزرگترین شرکت ایرانی در رده بندی جدید این موسسه در رتبه ۳۸ واقع شده است. تحریم هولدینگ خلیج فارس برای شرکتهای ایرانی فرصت ها و تهدیداتی را فراهم کرده است.
شناسایی فرصت ها و تهدیدات ، ضعفها و قوت ها شرایط موجود برای ورود به صنعت پتروشیمی بر اساس مدل SOWT به سفارش کارفرما که در زمینه بهره برداری تجهیرات جانبی پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی در داخل و کشور های منطقه خاورمیانه مطرح است ،از اهداف اصلی تحقیق جدید خواهد بود.